شاخص جهانی نوآوری توسط سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) همراه با بسیاری از سازمان های بینالمللی (اتحادیه بین المللی مخابرات، بانک جهانی، مجمع جهانی اقتصاد، دانشگاه کرنل و موارد دیگر) تدوین شده است.
این شاخص شامل ۸۰ مؤلفه مختلف است که به تفصیل توسعه نوآورانه کشورهای سراسر جهان را در سطوح مختلف توسعه اقتصادی مشخص میکند. پس از این، نسبت هزینه های دولت برای نوآوری و تأثیر اجرای آنها مشخص میشود. کارشناسان میگویند، کشورهایی که بهترین شاخص های توسعه نوآوری را دارند، توسعه پایدار را در طول سالیان متمادی نشان میدهند.
در خصوص قزاقستان، این کشور از سال ۲۰۲۳ در شاخص های "نتایج خلاقانه" و "توسعه بخش تجاری"پیشروی داشتهاست. در عین حال در چندین حوزه به طور همزمان، مانند «مؤسسات»، «سرمایه انسانی و تحقیقات»، «زیرساخت»، «نتایج دانش و فناوری» کشورمان کاهش شاخصها را نشان داد.
به گفته نویسندگان این مطالعه، قزاقستان به دو منطقه آسیای مرکزی و جنوبی تعلق دارد. هند سالها در این زیرمنطقه پیشتاز بوده است (مقام ۳۹) و پس از آن ایران (۶۴)، قزاقستان (۷۸) و ازبکستان (۸۳) قرار دارند. علاوه بر هند و قزاقستان، سه کشور دیگر در منطقه در این رتبه بندی در حال صعود هستند: سریلانکا (۸۹)، قرقیزستان (۹۹) و تاجیکستان (۱۰۷).
به طور کلی، GII-۲۰۲۴ توسط سوئیس، سوئد، ایالات متحده آمریکا، سنگاپور و بریتانیا هدایت میشود. سوئیس برای چهاردهمین سال متوالی مقام اول را از آن خود کرد. اما چین، ترکیه، هند، ویتنام، فیلیپین، اندونزی، ایران و مراکش (کشورهای با درآمد متوسط) سریعترین رتبهبندی را در ۱۰ سال گذشته افزایش دادند.
از نظر تعداد شاخص های نوآوری، سنگاپور رتبه اول را دارد (۱۴ شاخص از ۷۸ شاخص). پس از آن ایالات متحده (۹ شاخص از ۷۸ شاخص) و چین (۸ شاخص از ۷۸ شاخص) قرار دارند. جالب اینجاست که برخی از کشورهای نه چندان ثروتمند در زمینه های مختلف عملکرد خوبی داشته اند. به عنوان مثال، بولیوی، کامبوج و نپال رتبه اول را در وام های نوآوری از MFO ها دارند. و مالزی پیشرو در فارغ التحصیلان علم و فناوری است. مراکش در طرح های صنعتی و ایران در علائم تجاری اولین است.
روندهای کلی در توسعه نوآورانه بشر امروز مبهم است. در سال ۲۰۲۳، پذیرش فناوری در سراسر جهان افزایش یافت، به ویژه در ۵G، رباتیک و تولید خودروهای الکتریکی. در عین حال، سرعت اجرای سرویس بهداشتی ایمن و شرایط کار ایمن کاهش یافته است.
گفتنی است در جمهوری قزاقستان ۴۲۵ سازمان به تحقیق و توسعه علمی و ۲۵.۵ هزار محقق در بخش علوم قزاقستان مشغول به فعالیت هستند.
منبع:
https://www.zakon.kz/stati/۶۴۵۰۴۴۲-kazakhstan-vo-vsemirnom-indekse-innovatsiy-zanimaet-۷۸e-mesto-iz-۱۳۳-stran.html
نظر شما